Krásný Dvůr

Krásný Dvůr

kraj: Ústecký kraj
okres: Louny
turistická oblast: České středohoří

Ubytování v okolí

APARTMAN KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ
Klášterec nad Ohří
Ústecký kraj
Apartmány Chřibská
Chřibská
Ústecký kraj
Apartmány Klínovec
Loučná pod Klínovcem
Ústecký kraj
Apartmány na Klínovci
Loučná pod Klínovcem
Ústecký kraj
Apartmány Studený
Děčín
Ústecký kraj
Best Western hotel Vladimir
Ústí nad Labem
Ústecký kraj
Chalupa pod Železnym Vrchem
Chřibská
Ústecký kraj
FLORENTINA BOAT
Litoměřice
Ústecký kraj
HORSKÝ HOTEL ARNICA
Háj pod Klínovcem 161
Ústecký kraj
Hotel Clochard
Chomutov
Ústecký kraj
Krásný Dvůr je barokní zámek ležící ve stejnojmenné vesnici v Ústeckém kraji v okrese Louny u Podbořan. Je obklopen rozsáhlým parkem pocházejícím z konce 18. století, jedním z nejkrásnějších v Čechách. Novogotický zděný templ s vyhlídkovou plošinou stojí v zámeckém parku.

Výška rozhledny: 20 m
Nadmořská výška: 365 m n.m.
První písemná zmínka o Krásném Dvoře pochází z roku 1295 v souvislosti s majitelem Vilémem z Krásného Dvora. Další z majitelů Václav Pětipeský z Chýš začal v místech dnešního zámku budovat tzv. Horní tvrz, tuto stavbu však již nikdy nedokončil. Roku 1547 byl popraven jako jeden z viníků odboje proti Ferdinandu I. Ve stavbě pokračoval až další z majitelů, Jan ml. Mašťovský z Kolovrat, který v 16. století tvrz přestavěl na renesanční vilu. Ta tvoří základ půdorysu dnešního zámku dodnes.

V letech 1783 - 1793 na přání Jana Rudolfa Černína upravil zahradní architekt Rudolf Födisch původní bažantnici o rozloze 96 ha na přírodní anglický park. V parku bylo postupně postaveno mnoho drobných romantických staveb, které tvoří místní dominanty, nebo uzavírají jednotlivé části.

V současnosti je zámek i park přístupný veřejnosti. V zámku je pro veřejnost otevřeno 18 místností, je využíván i pro pořádání koncertů nebo svateb. Rozhledna je nepřístupná.
foto