Jeřabina

Jeřabina

kraj: Ústecký kraj
okres: Most
turistická oblast: Krušné Hory

Ubytování v okolí

APARTMAN KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ
Klášterec nad Ohří
Ústecký kraj
Apartmány Chřibská
Chřibská
Ústecký kraj
Apartmány Klínovec
Loučná pod Klínovcem
Ústecký kraj
Apartmány na Klínovci
Loučná pod Klínovcem
Ústecký kraj
Apartmány Studený
Děčín
Ústecký kraj
Best Western hotel Vladimir
Ústí nad Labem
Ústecký kraj
Chalupa pod Železnym Vrchem
Chřibská
Ústecký kraj
FLORENTINA BOAT
Litoměřice
Ústecký kraj
HORSKÝ HOTEL ARNICA
Háj pod Klínovcem 161
Ústecký kraj
Hotel Clochard
Chomutov
Ústecký kraj
Jeřabina je dřevěno-kamenná rozhledna na menší stejnojmenné vyvýšenině (německy Haselstein) v Krušných horách v okrese Most asi 20 km severně od města Mostu.

Výška rozhledny: 6 m
Nadmořská výška: 788 m n.m.

První dřevěnou vyhlídkovou věž ve výšce 788 metrů nad mořem otevřel německý mostecký turistický spolek 9. října 1884.Jednalo se o 3 metry vysokou kamennou podezdívku, na které stála 11 metrů vysoká dřevěná nástavba s krytým vyhlídkovým ochozem. Náklady činily 1140 zlatých.

Když věž v roce 1908 poničila větrná bouře, nebyla již opravena a během první světové války byla z velké části rozebrána na stavební materiál. Po válce se německý spolek rozhodl rozhlednu obnovit a nová stavba byla otevřena v září 1929. Na původní kamenné podezdívce byl vybudován zastřešený altán se zábradlím a rozhledna byla nazvána podle významných členů spolku Weberova a Illingova vyhlídka.
Během druhé světové války sloužilo místo jako stanoviště německé armády pro protileteckou obranu chemických závodů v Záluží. Po válce rozhledna opět zanikla, takže po ní zůstaly pouze základy z roku 1884.

Na jaře 2009 byla za finančního přispění sponzorů zahájena obnova rozhledny. Rekonstrukce respektuje podobu vyhlídkové věže z roku 1929. Slavnostní znovuotevření rozhledny pro veřejnost Jeřabina proběhlo 28. června 2009.

Rozhledna je volně přístupná po celý rok.

Rozhledna se nachází zhruba 100 metrů vpravo od silnice III/2543 Křížatky – Mníšek. Vedou k ní dvě turistické stezky – červeně značená od jihovýchodu z Litvínova a žlutá od severozápadu z Mníšku.
Z rozhledny je výhled na okolní Krušné hory, na České středohoří a Mosteckou pánev.