Lázek

Lázek

kraj: Pardubický kraj
okres: Ústí nad Orlicí
turistická oblast: Orlické Hory

Ubytování v okolí

Apartmány Novákovi
Dolní Morava 105
Pardubický kraj
Chalupa Orlička
Výprachtice
Pardubický kraj
Chata KINEX Relax Pastviny
Pastviny
Pardubický kraj
Chata, chalupa se saunou, internet Dolní Morava
Dolní Morava
Pardubický kraj
Dům u nových přátel
Lichkov
Pardubický kraj
Horský wellness hotel Prometheus
Dolní Morava
Pardubický kraj
HOTEL ATLAS
Čenkovice
Pardubický kraj
Penzion Dolní Morava
Králíky
Pardubický kraj
Penzion Jiřinka
Králíky
Pardubický kraj
Penzion Krčma
Králíky
Pardubický kraj
Rozhledna Lázek se nachází na stejnojmenném vrchu, kóta 714 m n.m., 1,5 km jihozápadně od obce Cotkytle, cca 8 km východně od Lanškrouna. Vrch Lázek je nejvyšším bodem Zábřežské vrchoviny.

Jde o dřevěnou věž o výšce 20 metrů s vyhlídkovou plošinou ve výšce 17 m, na kterou vede 87 schodů. Současně s ní byla vybudována i chata, pojmenovaná po berním úředníkovi Františku Reichlovi ze Zábřehu.

V roce 1912 byla na vrchu Lázek vedle mohyly, zasvěcené Svatopluku Čechovi, navršené v roce 1908, postavena 15metrová dřevěná věž se zastřešenou vyhlídkou Národní jednotou z Olomouce. Otevřena byla 28. července. V roce 1918 byla rozhledna stržena.

Současná rozhledna byla postavena ze sbírky Klubu českých turistů podle projektu architekta Stejskala v roce 1933, slavnostní otevření bylo 13. srpna. Současně s ní byla vybudována i chata, pojmenovaná po berním úředníkovi Františku Reichlovi ze Zábřehu. V roce 1989 byla rozhledna vrácena KČT, v roce 1995 přešla do soukromých rukou.Pěšky po červené turistické značce mezi obcemi Strážná a Cotkytle. Autem lze dojet až k rozhledně, odbočka ze silnice č. 368 Tatenice-Cotkytle.

Rozhledna je přístupná podle vůle majitele objektu.
Z rozhledny je výhled na Orlické hory, Hrubý Jeseník, Železné hory, za pěkného počasí na Krkonoše a Svatý kopeček u Olomouce.