Spišský hrad

Spišský hrad

kraj: Prešovský kraj
okres: Spišská Nová Ves
turistická oblast: Spiš

Termín 01.04.-14.04. 14.04.-30.06. 30.06.-30.10.
dospělý - řádné lůžko v 1/2+1 pokoji, polopenze 13 150 11 830 16 590
dítě (5-12 let) na přistýlce v 1/2+1 pokoji, polopenze 8 080 7230 8 350
dospělá osoba na přistýlce v 1/2+1 pokoji, polopenze 9 700 9 480 10 710

Ubytování v okolí

Apartmány PRIMA
Smižany
Prešovský kraj
Chalupy EFENDY
Krompachy
Prešovský kraj
CHATY MADAM a DÁŠA
Spišská Nová Ves
Prešovský kraj
Hotel Mlynky***
Mlynky - časť Biele Vody
Prešovský kraj
Hotel Preveza **
Spišská Nová Ves
Prešovský kraj
Penzión ELAND***
Spišská Stará Ves
Prešovský kraj
Penzión Pod Guglom
Mlynky
Prešovský kraj
PENZIÓN SALAMANDER
Mlynky
Prešovský kraj
Penzión Salamander
Mlynky
Prešovský kraj
Penzion Spišský dvor
Smižany
Prešovský kraj

Spišský hrad je nejrozsáhlejší hradní zřícenina na Slovensku nacházející se na travertinovém kopci nedaleko od městečka Spišské Podhradie na katastru obce Žehra asi 5 km severozápadně od ní.

Spišský hrad je chráněn jako slovenská Národní kulturní památka a je zařazen na seznam lokalit Světového dědictví UNESCO.

Na přelomu letopočtu vzniká na hradním návrší rozlehlé laténské hradiště.

Opětovné osídlení hradního vrchu nastává v průběhu 12. století v souvislosti se začleněním severovýchodního Slovenska do rámce Uherského království.

Hradní komplex byl budován od 13. do 15. stol., původně románský byl několikrát přestavěn do gotické, později renesanční podoby. Na rozloze 4 ha si můžete prohlédnou a projít se několika nádvořími a paláci s obytnými domy.

Z původní gotické kruhové a kdysi obytné věže je krásný výhled na hory nebo na nedalekou Spišskou kapitulu, která je městskou památkovou rezervací. Jeho majiteli bylo několik šlechtických rodů, nejznámější Zapolští, Turzovci a Czákyovci a dokonce i Jan Jiskra z Brandýsa. R. 1312 hrad neúspěšně dobýval Matúš Čák Trenčianský. R. 1780 vyhořel a je z něj ruina. Svým významem, byl hraničním obranným hradem, byl vyhlášen Národní kulturní památkou a v r. 1993 památkou UNESCO.

V současné době je hrad zpřístupněn v době od května do října denně včetně pondělí.

Veřejnosti je zpřístupněno více objektů - na dolním nádvoří tzv Naučná trasa, jejíž součástí jsou mimo rekonstruovaných úseků hradební zdi i rekonstruované základy pevnůstky z dob Jana Jiskry a dálebarbakán západní brány středního nádvoří ze 14. století, základy pravěké kultovní stavby a základy hospodářských budov ze 17. století.

V roce 1985 byla zpřístupněna renesanční arkádová chodba a západní gotické hradní paláce Horního hradu, ve kterých jsou umístěny expozice dokládající vývoj hradního osídlení od pravěku a na dokumentaci politické a vojenské moci šlechty s důrazem na bojovou techniku v 15. a 16. století.

foto foto foto foto foto foto foto