Varhošť

Varhošť

kraj: Ústecký kraj
okres: Litoměřice
turistická oblast: České středohoří

Ubytování v okolí

FLORENTINA BOAT
Litoměřice
Ústecký kraj
Hotel Koruna
Roudnice nad Labem
Ústecký kraj
Penzion Vědomice
Vědomice
Ústecký kraj
Statek Chudoslavice s.r.o.
Litoměřice
Ústecký kraj
Varhošť (německy Aarhorst) je vrch ležící ve východní části Českého středohoří, cca 10 km od Litoměřic. Na vrcholu stojí ocelová kruhová rozhledna na kamenné podezdívce.

Výška rozhledny: 12 m
Nadmořská výška: 639 m n.m.
Na Varhošti stávaly v minulosti postupně tři rozhledny. Ta nejstarší byla dřevěná vyhlídková plošina, umístěná mezi pěti vzrostlými duby na vrcholu hory, kterou zde v roce 1891 vytvořili turisté z litoměřického Spolku pro České středohoří. Plošina však nevydržela dlouho a z bezpečnostních důvodů musela být roku 1902 stržena.

V roce 1927 měl spolek slavit čtyřicet let trvání, a proto jeho vedení urychleně zorganizovalo slavnost položení základního kamene 18. 4. 1927 i přesto, že v pokladně spolku nebyl na stavbu dostatek peněz. Ty nakonec vystačily pouze na vybudování čtyřmetrového kamenného soklu a na provizorní 10 m vysokou trámovou věž o třech vyhlídkových patrech. Rozhledna byla slavnostně otevřena 18. září 1927. Sloužila až do počátku sedmdesátých let, kdy byla pro zchátralost stržena.

V pořadí třetí a zároveň poslední rozhlednu na Varhošti mají na svědomí odborníci z litoměřického SURPMA. Dne 22. září 1973 byla slavnostně otevřena 12 metrů vysoká, 13 tun vážící ocelová rozhledna (vyrobená ve VTŽ Chomutov) o třech vyhlídkových plošinách s centrálním nosným válcovým pilířem, kterou na vrchol Varhoště do původního kamenného soklu usadil vrtulník. V této podobě, i když už po rekonstrukci ocelových plošin a schodů, můžete rozhlednu zhlédnout i Vy.Rozhledna je volně přístupná.

Přístup k rozhledně je od Sebuzína po značené cestě. V sedle pod Varhoštěm (silnice mezi Kundraticemi a Čeřeništěm, kousek nad Kundraticemi) je parkoviště, ze kterého se dá dojít na vrchol pěšky za 15 minut. V zimním období se cesta pro automobily neudržuje.

Z rozhledny je výborný rozhled od Řípu, přes Hazmburk, Lovoš, Milešovku a Kletečnou. Na západě jsou vidět Krušné hory od Jedlanu přes Bouřňák po Nakléřov a mnoho dalších kopců a obcí.

Jako zvláštnost je možno vidět hladinu Labe na osmi místech od střekovské přehrady až ke Štětí.