Lovoš

Lovoš

kraj: Ústecký kraj
okres: Litoměřice
turistická oblast: České středohoří

Ubytování v okolí

FLORENTINA BOAT
Litoměřice
Ústecký kraj
Hotel Koruna
Roudnice nad Labem
Ústecký kraj
Penzion Vědomice
Vědomice
Ústecký kraj
Statek Chudoslavice s.r.o.
Litoměřice
Ústecký kraj
Lovoš (německy Lobosch) je čedičová hora nedaleko Lovosic. Jeho vrchol leží v nadmořské výšce 570 m. Nachází se v Českém středohoří na dolním konci Polabí. Na vrcholu byla postavena turistická chata, od které je výhled na všechny strany. Chata je užívána nejen pro turistické a rekreační účely, ale i coby výhodný telekomunikační objekt.
Na svazích hory rostou travnaté porosty skalní stepi, lesostepní porosty a suťový les. Hora je také domovem mnoha chráněných rostlin. Vrchol a svahy hory jsou chráněny jako národní přírodní rezervace.

Na vrchu stojí 3 m vysoké kamenné torzo bývalé rozhledny.


Záměr postavit turistickou chatu se objevil již v roce 1882 na schůzi výboru Lovosického středohorského spolku (německy Lobositzer Mittelgebirgs-Verein). Nakonec byla slavnostně otevřena 19. června 1892. Postupně byla rozšiřována. Roku 1918 ji ale vandalové poničili a zapálili. Nová chata byla pod záštitou knížete Johana Schwarzenberga postavena roku 1924. Za druhé světové války sloužila Němcům jako pozorovatelna. Po válce přestala být trvale obývána a chátrala. V roce 1978 byla převedena do majetku TJ Secheza a začala být rekonstruována. V roce 1977 začala být rekonstruována a roku 1981 opět uvedena do částečného provozu.


Rozhledna je nepřístupná.

Výstup na horu Lovoš je možno začít ze čtyř stran. První je z Opárenského údolí po žluté turistické značce, přičemž se stezka na svahu Lovoše stýká s modrou, po které se pokračuje. Druhou je výstup po modré přímo z vesnice Oparno. Třetí je od vesnice Bílinka taktéž po žluté, ale v protisměru, s následným pokračováním po modré; tato cesta je sjízdná i pro terénní automobily a horská kola (vjezd automobilům je ale zakázán). Čtvrtou možností je stezka z Lovosic značená zelenou turistickou značkou. Skrz Opárenské údolí a přes Kybičku vede na vrchol naučná stezka Lovoš.
Z turistické chaty je výhled na všechny strany. Mimo jiné je zde velice dobře vidět celé město Lovosice, jemuž právě vrch Lovoš tvoří přirozenou dominantu.
foto foto