Praděd

Praděd

kraj: Moravskoslezský kraj
okres: Bruntál
turistická oblast: Jeseníky

Ubytování v okolí

Chalupa - Jeseníky - Malá Morávka 50
Malá Morávka 50
Moravskoslezský kraj
Chalupa pod Pradědem
Suchá Rudná
Moravskoslezský kraj
Horská chata Soliter
Malá Morávka
Moravskoslezský kraj
Koliba u staré věže
Bruntál
Moravskoslezský kraj
Penzion EMA
Malá Morávka
Moravskoslezský kraj
PENZION JANA
Albrechtice
Moravskoslezský kraj
Roubenka Malá Morávka / Kopřivná
Malá Morávka
Moravskoslezský kraj
Televizní vysílač s vyhlídkovou plošinou stojí na hoře Praděd (1491 m n.m.), jež je nejvyšší horou Hrubého Jeseníku, Moravy, českého Slezska a Horního Slezska vůbec. Celkově jde o pátou nejvyšší horu České republiky.

Rozhledna stojí ve slezském katastrálním území Malá Morávka (součást obce Malá Morávka), v těsné blízkosti s historickou zemskou hranicí Moravy a Slezska a patří k obdivuhodným stavbám svého druhu v České republice.

V objektu je umístěna vedle vysílací techniky i restaurace, hotel a vyhlídka. Vysílač sahá do výšky 146 metrů, vyhlídka je ve výšce 73 m.

Již od počátku 19. století stála na vrcholu Pradědu chýše později doplněná jednoduchou budovou. O stavbu rozhledny se poprvé snažil Turistický spolek Jesenicka na přelomu 19. a 20. století. V roce 1904 začala vlastní výstavba rozhledny - Strážní věže Habsburk (něm. Habsburgwarte). Toto jméno dostala věž později. Ke stavbě bylo použito materiálu z nedalekých Tabulových skal. Stavba připomínala gotickou hradní věž, měla výšku 32,5 m. V nejvyšším 7. patře byla vyhlídková plošina.

Následovalo však období úpadku rozhledny. Důvodem byla jednak volba zcela špatného stavebního materiálu, kámen ne příliš pevný a ve vlhku se drolící. Drsné horské a povětrnostní podmínky nemohl dlouho vydržet. Dále to byla celková situace, kdy o stavbu nemohlo být dostatečně pečováno z důvodu první světové války. Po válce se rozhledna roku 1926 přeci jen dočkala rekonstrukční pozornosti. Ne však na dlouho, v průběhu Druhé světové války rozhlednu využívali Němci pro meteorologické účely a letecká pozorování. Na začátku 40. let zde Němci vystavěli turistickou Poštovní chatu, kterou vybudovali váleční zajatci a totálně nasazení.

Po skončení války roku 1946 byla dána rozhledna opět do provozu a byla plánována rekonstrukce - spolkem Turista Praha. Věž v té době byla již značně zchátralá, proto byly snahy na opravu téměř marné. V roce 1957 musela být rozhledna z bezpečnostních důvodů kvůli svému stavu pro veřejnost uzavřena. Plánovaná rekonstrukce se pak již neuskutečnila, protože roku 1959 došlo ke zřícení celé stavby. Na vrcholu tak zůstala pouze budova meteorologické stanice a dřevěná útulna.

Se stavbou vysílače bylo započato roku 1968 dle návrhu architekta Jana Lišky ze Stavoprojektu Brno. Účelem stavby bylo pokrýt stále rostoucí poptávku po televizním vysílání.

PřístupnáZ vyhlídky ve výšce 73 m je za dobrého počasí vidět Sněžka, Lysá hora a Radhošť, vzácně i Vysoké Tatry a Malou Fatru na Slovensku.
foto