Smrk

Smrk

kraj: Liberecký kraj
okres: Liberec
turistická oblast: Jizerské Hory

Ubytování v okolí

Fénix Wellness Hotel
Liberec 19
Liberecký kraj
HOTEL RADNICE
Liberec 4
Liberecký kraj
LÁZNĚ LIBVERDA, a.s.
Hejnice
Liberecký kraj
Pension Jitka
Šimonovice
Liberecký kraj
PENSION TIP
Liberec 19
Liberecký kraj
PENZION SELSKÝ DVŮR
Raspenava
Liberecký kraj
Penzion SportTuria
Rynoltice
Liberecký kraj
Pytloun City Boutique Hotel****
Liberec 4
Liberecký kraj
Pytloun Design Hotel****
Liberec 25
Liberecký kraj
Pytloun Grand Hotel****Imperial
Liberec
Liberecký kraj
Rozhledna se nachází na nejvyšší hoře české části Jizerských hor Smrku (1124 m) a je to 20 metrů vysoká ocelová stavba z roku 2003.
V roce 1892 začali pruští turisté stavět na sousedním, o 19 metrů nižším Stohu rozhlednu. Na to reagovali obyvatelé Nového Města pod Smrkem zahájením stavby vlastní věže na své části hory. Otevřena byla 21. srpna 1892, o měsíc později než konkurenční stavba. Mezi jejími staviteli byl také novoměstský tesař Franz Fritsch, který zde zůstal a v malé chatce provozoval občerstvení. Díky jeho třicetileté pečlivé údržbě a také díky jeho následovníkům vydržela dřevěná rozhledna až do roku 1946, kdy sousední chata z roku 1924 vyhořela. V tomto roce se tehdejší opatrovníci chaty, rodina Porschova, dobrovolně vysídlili do Německa. Neudržovaná věž se postupně rozpadala, až se v šedesátých letech zřítila.

V roce 1992 vznikla v Novém Městě „Společnost pro obnovu rozhledny“. Samotná stavba 20 metrů vysoké ocelové stavby architekta Jana Dudy začala v roce 2001. Náklady na její stavbu dosáhly 3,6 mil. Kč a byla otevřena 18. září 2003.

V roce 2009 byla dohotovena dřevěná kopie původní rozhledny podle dochovaných plánů; tato rozhledna Obora stojí v pražské zoologické zahradě.Volně přístupná
foto