Barborka

Barborka

kraj: Pardubický kraj
okres: Pardubice
turistická oblast: Pardubicko

Ubytování v okolí

Penzion Tillerova vila
Lázně Bohdaneč
Pardubický kraj
Dřevěná rozhledna Barborka se nachází na severním okraji Železných hor, u vesnice Horní Raškovice (obec Svinčany) vzdálené přibližně 3,5 km severozápadně od Heřmanova Městce. V bezprostřední blízkosti rozhledny prochází cyklotrasa číslo 4128.

Rozhledna se nachází v nadmořské výšce 313 m nad mořem v blízkosti Raškovického lesa v zajímavé lokalitě bývalých Raškovických lomů. Rozhledna je 14 m vysoká a vyhlídková plošina se nachází ve výšce 10 m. Pro vystoupení na ochoz rozhledny musí návštěvníci zdolat 47 kovových schodů.
Myšlenka stavby rozhledny vznikla v roce 2003 jako doplněk regionální cyklotrasy. Budoucí rozhledna tak měla zázemí v dobrém turistickém informačním systému. Otevřena byla v roce 2004.

Jméno Barborka bylo vybráno z historického kontextu. V 16. a 17. století patřil region Horních Raškovic k oblasti těžby kamene, byl místem působení skalníků a jejich mlýnské kameny se řadily k nejlepším v českém království. Těžba kamene je řazena do hornické činnosti a patronem horníků je svatá Barbora. A protože se rozhledna nachází v blízkosti vytěženého lomu (vede tam naučná stezka a červená turistická cesta), dostala jméno Barborka, jako vzpomínka na práci a pot místních dělníků.

Rozhledna je přístupná.

Vede zde naučná stezka a červená turistická cesta.
Při dobré viditelnosti lze dohlédnout na Železné hory i na vrcholky Orlických hor a Krkonoš. Jasně je vidět Kunětická hora u Pardubic.