Blatenský vrch

Blatenský vrch

kraj: Karlovarský kraj
okres: Karlovy Vary
turistická oblast: Krušné Hory

Ubytování v okolí

Blatenský vrch (1043 m) leží v Krušných horách na katastru obce Potůčky zhruba 1,5 km severovýchodně od města Horní Blatná. Poblíž něj se nachází Vlčí jáma, Ledová jáma a Blatenský vodní příkop.

Na jeho vrcholku se nachází 21 m vysoká dřevěná rozhledna s kamennou podezdívkou a televizní převaděč.
Rozhledna je nejstarší stavbou na Blatenském vrchu, pochází z roku 1913. Za svůj vznik vděčí Spolku pro zimní sporty, působícímu tehdy v nedalekém městečku Horní Blatná, jehož členové měli velké ambice přeměnit okolí na centrum turistiky a sportu. Požádali známého chebského architekta Karla Matusche o vypracování projektu hotelu s rozhlednou, spojujícího v sobě možnosti ubytování, stravování a vyhlídky do kraje.

Stavba horské chaty s rozhlednou byla zahájena v létě roku 1912 a první návštěvníky uvítaly 5. července 1913, ještě před zahájením zimní sezóny. Při této příležitosti byla věž hotelu slavnostně pokřtěna jménem rakouské arcivévodkyně Zity. V poválečném období připadl objekt pohraničníkům. Ti jej zanechali v takovém stavu, že musela být chata zbourána a zůstala samotná rozhledna. O ní se již řadu let dobrovolně starají ochránci přírody, kteří mají na Blatenském vrchu také svojí chatu.Rozhledna je volně přístupná.

Blatenský vrch je přístupný z několika směrů:
- nejkratší cesta vede po červené značce od silnice mezi Horní Blatnou a Božím Darem, od rozcestí Pod Blatenským vrchem je vrchol asi 700 m severozápadně
- nejhezčí cesta vede po naučné stezce ze severního části Horní Blatné okolo Vlčích jam (1 km)
- nejhodnotnější výstup je po žluté značce z Potůčků, kterou kopíruje i modrá cyklotrasa č. 2001 (asi 6 km s převýšením přes 400 m)
foto