CHATKY ZLATÉ HORY

Zlaté Hory, Zlaté Hory ( Zobrazit mapu)

Poloha

Chatky se nachází v severovýchodní části pohoří Jeseníky u města Zlaté Hory. Příjezdová cesta do areálu se napojuje na silnici č. 445 asi 1.8 km od centra města směrem na Heřmanovice (směr jih) a je označena cedulí s nápisem Bohemaland.

Ubytování nabízíme v pěti chatkách v areálu sportovně rekreačního ski centra Bohemaland ve Zlatých Horách na Jesenicku.

Popis

POPIS UBYTOVANIA:

Ubytování nabízíme v plně vybavených dvoupatrových chatkách v areálu sportovně rekreačního ski centra Bohemaland ve Zlatých Horách na Jesenicku.

Ubytování v chatkách je vhodné jak pro rodiny s dětmi, tak jednotlivce, školní výlety nebo návštěvníky kongresu v prostorách areálu.

Komfortní kapacita ubytování
v chatkách Zlaté Hory v Jeseníkách je obvykle pro 5-6 osob.

Kapacita každé chatky je až 10 ubytovaných.

Komfortní kapacita ubytování
v chatkách Zlaté Hory v Jeseníkách je obvykle pro 5-6 osob.

Každá chatka má následující vybavení:

- předsíň s možností uskladnění kol
- hlavní místnost s velkým stolem a pohovkou, postel pro desátou osobu
- kuchyňka s mikrovlnnou troubou, lednicí a elektrickým vařičem
- společná sprcha a WC
- samostatné WC
- v patře jsou tři pokoje s kapacitou dvě, tři a čtyří lůžka

Po domluvě je možné vzít s sebou i domácí drobné zvířectvo (psi apod.).
Parkovací místa
jsou přímo u chatky na asfaltové příjezdové cestičce.

STRAVOVÁNÍ:

Možnost úpravy vlastního jídla v kuchyňce chatky, možnost grilování masa na otevřeném ohništi. V areálu Bohemaland se nachází restaurace a bar, další ve městě.

SPORT:

Areál Bohemaland nabízejí široký výběr sportovních a rekreačních aktivit.

Ve vzdálenosti několika desítek metrů od chatek se nachází venkovní plavecký bazén, minigolf, tenisové kurty, volejbalové hřiště, fotbalové hřiště, stolní tenis, pétanque, kulečník, ruské kuželky.

V areálu je také půjčovna sportovních potřeb, horských a trekových kol.

Po čas celého roku je v provozu nová velkokapacitní sedačková lanovka, vedoucí z areálu až na přestupní stanici Edelštejn (654 m n. m.). Od zimy 2007/2008 bude v provozu druhý úsek lanovky, vedoucí až na vrchol Příčná (974 m n. m.)

V zimním období slouží lanovka především sjezdovým lyžařům. Lyžařská dráha vede paralelně s lanovkou a má nyní délku 1200 metrů.

Pokud rádi chodíte na pěší tůry, jezdíte na kole nebo na běžkách, tak si na Jesenicku přijdete na své. Jsou zde stovky kilometrů značených tras a stezek, ze kterých si určitě každý s ohledem na své fyzické schopnosti dokáže vybrat. Jízda na kole není s výjimkou některých nejvyšších vrcholů omezována zákazy.

Další sportovní aktivity v okolí:
Otmuchowské a Nyské jezero v Polsku - 30 km
krytý bazén v České Vsi - 20 km (odkaz)
Adrenalin park Jeseníky - 18 km
(Česká Ves, ranč Orel, odkaz)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

CENÍK UBYTOVÁNÍ 2023:

Cena za jednu osobu na jednu noc je ... od 200 Kč.

Obvykle však počítáme cenu za objekt/den:

Letní sezóna (max. 10 osob) ... 2.000,- Kč
Zimní sezóna (max. 10 osob, 1.12. do 31.3.) ... 2.500,- Kč

Z bezpečnostních důvodů při nástupu na ubytování vybíráme vratnou kauci 3.000,- Kč. Děkujeme za pochopení.

Objednávky a stanovení konečné ceny provádíme telefonicky na čísle +420 776 331 306

Aktivity

MOŽNÉ KTIVITY V OKOLÍ:

Sportovně-rekreační a kongresový areál ve Zlatých Horách

Sportovně-rekreační a kongresový areál Bohemaland nabízejí široký výběr sportovních a rekreačních aktivit a možnost pořádání kongresů. Ve vzdálenosti několika desítek metrů od chatek Zlaté Hory se nachází kryté tenisové kurty, volejbalové hřiště, fotbalové hřiště, stolní tenis, pétanque či kulečník. Dále jsou v areálu k dispozici přednáškové sály, restaurace, bar, dětské hřiště, ohniště a další možnosti ubytování.

Rozhledny a vysílače

Biskupská kupa (4.5km pěšky nebo 8km na kole)
Bílá kamenná rozhledna nad Zlatými Horami leží přímo na česko-polské hranici. Dostupná je např. po turistické trase ze Zlatých Hor nebo z rozcestníku "Petrovy boudy", který je asi 4 km po hlavní cestě ze Zlatých Hor na Osoblahu. Rozhledna je určena především pro pěší turisty, výjezd a sjezd na kole je poněkud náročnější.
link mapa panorama

Zlatý Chlum (10km po cestě a 5 km pěšky)
Kamenná rozhledna nad městem Jeseník s pěkným výhledem na přilehlá údolí a hřebeny Jeseníků - od Pradědu, přes Keprník, Šerák po Smrk a Kralický Sněžník. Pokud není snížená viditelnost, lze také vidět jezera v Polsku. Hned vedle 26 metrů vysoké rozhledny je malá restaurace.
link mapa

Borůvková Hora (38km po cestě a 8 km pěšky nebo na kole)
Dřevo-kovová rozhledna byla dokončena v roce 2006 a je tedy jednou z nejnovějších v České Republice. Rozhledna se nachází v lesích několik kilometrů západně od města Javorník. Dostupná je po zelené a modré turistické trase z Javorníka nebo po modré z obce Travná. 28 metrů vysoká rozhledna je volně přístupná veřejnosti, její součástí je i kamenný přístřešek.

Praděd (35km)
Vysílač na nejvyšší hoře Moravy (1492 m n. m.). Televizní anténa o výšce 148 metrů má v přízemí restauraci a ve výšce 80 metrů krytou vyhlídkovou plošinu, ze které je kruhový výhled do dalekého okolí. Za dobré viditelnosti je vidět Alpy i Tatry. Cena za vyvezení jedné osoby výtahem je kolem 80Kč (rok 2006). Poměrně dobrý výhled do okolí je i z asfaltové plochy kolem vysílače.

Strážnice u Liptaně (15km)
Malá dřevěná, volně přístupná rozhledna.
link mapa

Cvilín (25km)
Kamenná rozhledna nad městem Krnov.
link

Hrady, zámky, zříceniny

Edelštejn (2.5km pěšky)
Z areálu Bohemaland po modré turistické.
mapa

Koberštejn (12km)
Ruiny starého hradu, sídla loupežníků, pár kilometrů od obce Rejvíz.

Nový Hrad (55km po cestě a část pěšky)
Málo známá zřícenina jednoho z nejrozsáhlejších hradních komplexů na Moravě. Nachází se nad obcí Dvůr Raškov poblíž Hanušovic. Dostupný je také po turistické cestě z obce Kopřivná.
link

Jánský vrch (38km po cestě)
Jeden z mála zámků na Jesenicku ční nad městem Javorník. Součástí je trvalá sbírka a výstava dýmek.

Vodní tvrz v Jeseníku (22 km)
Kamenná tvrz v centru města Jeseník. Uvnitř probíhají různé výstavy - např. historie Jesenicka, výstava kamenů apod.

Na Jesenicku je množství dalších zapomenutých hradů, více na www.hrady.cz

Hory a horské chaty

Králický Sněžník (40 km vzdušnou čarou)
Jeden z nejvyšších vrcholů oblasti s kruhovým výhledem na významné vrcholy Jesenicka na východě, polské roviny na severu, zařezané údolí řeky Moravy na jihu a Orlické hory na západě. Na Králickém Sněžníků stávala kamenná rozhledna, dnes jsou z ní jen ruiny, podobně dopadla i horská chata poblíž. Několik desítek metrů pod vrcholem pramení řeka Morava.

Šerák a chata Jiřího (22 km vzdušnou čarou)
Vyhledávaný turistický cíl v létě i zimě (1350 m n. m.). Nachází se nad obcí Lipová-lázně a je součástí frekventované hřebenové stezky z Červenohorského sedla směrem na Keprník, Šerák a Ramzovou. Na chatě je větší restaurace. 400 metrů od chaty je konečná stanice sedačkové lanovky, vedoucí z Ramzové. Od chaty Jiřího je zajímavý pohled na město a lázně Jeseník a tzv. pásmo Orlíka, východní hřeben Jeseníků.

Paprsek
Další oblíbená horská chata s restaurací. Je součástí mnoha běžkařských výletů v západní části Jeseníků a Rychlebských hor. Je také dobře dostupná na kole. Turisté se na ni nejčastěji vydávají z Petříkova, Branné nebo Starého Města.

Technické zajímavosti

Zlatorudné mlýny (3km)
Hornický skanzen se nachází dva kilometry od Zlatých Hor směrem na Ondřejovice. Je zde vybudována replika středověkých hornických mlýnů a naučná stezka "Údolí ztracených štol". Parkoviště pro osobní auta je u hlavní komunikace vedle železničního přejezdu.
link mapa

Úzkorozchodová železnice Třemešná - Osoblaha (15km)
link provoz v roce 2007

přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně (25km vzdušnou čarou)
Jde o největší vodní dílo v České Republice. Spodní nádrž přečerpávací elektrárny je ve hlubokém údolí potoka Divoká Desná, horní nádrž je o více než 500 metrů výše na poblíž vrcholu Mravenečník. Po předchozí domluvě lze zařídit exkurzi do útrob elektrárny i výjezd na horní nádrž vlastním autem.
mapa

farma větrných elektráren v Ostružné (25km vzdušou čarou)
Šest větrných elektráren, každá se sloupem o výšce 40 metrů a délce listu 19 metrů.
mapa

Další cíle

Mechové jezírko (10km)
Naučná stezka k Mechovým jezírkům začíná u obce Rejvíz. Stezka vede částečně také po dřevěných chodníčcích chráněnnou oblastí s rašelinovými poli, bažinami a masožravými rostlinami.
mapa

Panna Maria Pomocná (3km pěšky)
Poutní místo poblíž Zlatých Hor s netradiční moderní architekturou. Přístup je např. po žluté turistické stezce, která křižuje hlavní cestu v blízkosti areálu Bohemaland nebo po Hornické nauční stezce.
mapa

lomy kolem Žulové (20km vzdušnou čarou)
Poblíž obce Žulová se nachází několik bývalých zatopených lomů, z nichž minimálně ve dvou je povoleno koupání (u obce Uhelná a Vlčice).
mapa

Karlova Studánka (23km po cestě)
Horské lázeňské centrum s dřevěnými, architektonicky cennými budovami.
mapa

Otmuchowské a Nyské jezero (30km po cestě)
Kousek za hranicemi s Polskem leží dvě největší vodní plochy v širokém okolí. Pokud se budete pohybovat v této příhraniční oblasti Polska, neměli by jste zapomenout se na tato jezera podívat.
mapa

"Eldorádo" Holčovice (15km po cestě)
Už desítky let zde mohou nejen děti vidět sochy prehistorických živočichů a pohádkových postav ve skutečné velikosti. Leží u hlavní komunikace při cestě ze Zlatých Hor přes Heřmanovice a dále směrem na Krnov v obci Holčovice.
mapa

jeskyně Na Špičáku (15km po cestě)
Leží nad obcí Písečná
mapa

jeskyně Na Pomezí (30km po cestě)
Vápencové jeskyně leží 2.5km po cestě z obce Lipová-lázně směrem na Vápennou, Žulovou a Javorník.
mapa

vodopády Bílého Potoka Dva kilometry z obce Nýznerov směrem na Smrk, nejvyšší vrchol rychlebského pohoří. Do Nýznerova se dostanete ze Žulové, případně neznačenou cestou z Vápenné (za pilou).
mapa

letiště Mikulovice (14km po cestě)
Po předchozí domluvě se členy aeroklubu je možné zařídit vyhlídkové lety z tohoto letiště. Letiště leží v obci Hradec - Nová Ves nad městem Mikulovice. Orientační cena letu motorovým letadlem je kolem 65Kč/hod (rok 2007), běžná délka letu nad nejzajímavějšími místy Jesenicka je 30 - 40 minut.
link mapa

středověká zlatorudná štola (300 m)

lázně Jeseník (15 km)

Vysoký vodopád
Na turistické stezce mezi Videlským a Červenohorským sedlem.

Čertovy kameny
Skalní útvar v blízkosti Jeseníku. Leží na jedné z tras z města na Zlatý Chlum